zaterdag 2 november 2013

Handleiding energie vergelijken


Energie vergelijken

Welkomstbonussen en acties verschillen per vergelijkingssite. Vergelijk daarom voor het vinden van de beste energie aanbieding bij meerdere energievergelijkingssites. Let ook goed op dat je vergelijkt bij een onafhankelijke vergelijkingssite. 

De best bezochte vergelijkingssites zijn allemaal onafhankelijk volgens onafhankelijke onderzoek bureaus, omdat ze met alle energiemaatschappijen samenwerken en/of omdat er bij alle vergeleken energieleveranciers een vaste gelijke vergoeding gevraagd wordt voor aangeleverde klanten. 

Energieleveranciers maken echter speciale acties en bepalen zelf via welke vergelijkingssites ze die actie willen promoten. De speciale acties met welkomstbonussen kunnen een besparing tot honderden euro’s opleveren. Hieronder staat een handleiding met een stappenplan voor het vergelijken van energietarieven.

Stap 1. Kun je overstappen

Bekijk in jouw contract voor elektriciteit en/of gas wat de looptijd is. Als de looptijd verstreken is, en als je nog een oud doorlopend contract hebt van voor de privatisering (bijvoorbeeld van Eneco) kun je elk moment overstappen.

Stap 2. Jouw verbruik

Bekijk jouw jaarverbruik stroom (kWh)en gas (m3) op de laatste jaarrekening, of vraag deze op bij jouw huidige energieleverancier.

Stap 3. Jouw wensen

Welke looptijd

Je kunt kiezen tussen direct opzegbaar,  of 1 jaar oplopend tot 5 jarige contracten. Om het meeste te profiteren van welkomstbonussen kies je een looptijd van 1 jaar.

Groene of grijze energie

Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de gewone elektriciteit, die dan "grijze stroom" wordt genoemd. In het elektriciteitsnet is er fysisch gezien geen verschil tussen beide. Grijze energie is meestal goedkoper. Met groene energie steun je indirect duurzame energie via een certificaten systeem.

Vaste of variabele prijs

Het is moeilijk te voorspellen of de prijzen hoger of lager zullen worden. Bepaal zelf of je de zekerheid van een vaste prijs wilt. Variabel tarief is meestal goedkoper bij het afsluiten maar kost meer als de energieprijzen gedurende de looptijd  stijgen en de kosten dalen als de energietarieven gaan dalen.  

Stap 4. vergelijken

Energievergelijkingssites vragen jouw postcode, huisnummer, verbruik en jouw wensen. Door die gegevens in te vullen of aan te geven toont de site een overzicht van relevante energie aanbiedingen. De welkomstbonussen worden verrekend in de maandprijs of jaarprijs.

Klik hiernaast voor een overzicht van de best bezochte energievergelijkingssites, en vergelijk voor het beste aanbod bij meerdere energievergelijkers


Stap 5. overstappen

1.     Als je een keus hebt gemaakt kun je bij de vergelijkingssites een aanvraag doen.
2.     Nadat je vanuit de energievergelijkingssite een aanvraag hebt gedaan, wordt deze verzonden naar de gekozen leverancier.
3.     Binnen 2 weken ontvang je een welkomstbrief van je nieuwe leverancier. Vanaf dat moment heb je 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd om het nieuwe contract te annuleren. Na deze periode word je aangemeld als nieuwe klant.
4.     Je nieuwe leverancier dient na aanmelding een overstapverzoek in bij je regionale netbeheerder en regelt de overstap met je huidige leverancier.
5.     Je nieuwe leverancier stuurt je een meterstandkaart. Vul deze kaart in en stuur hem terug. De meeste leveranciers geven je ook de mogelijkheid je meterstanden door te geven via internet. Deze standen worden doorgegeven aan je oude leverancier zodat deze de eindnota kan opmaken.

Stap 6. Besparen

Profiteer nu van de gunstigere tarieven en/of welkomstbonus. Heb je een contract van een jaar gekozen? Zet dan in je agenda voor volgend jaar wanneer je weer kunt profiteren van een overstap.Geen opmerkingen:

Een reactie posten